Waarom kiest Gaele vandaag voor een variabel gas- en/of elektriciteitstarief?

2020-08-25

De energiemarkt is een financiële markt. Kiezen tussen een vast of variabel energietarief kan een mooie besparing of  een grote kost betekenen. Het komt er op aan voor jouw behoeftes en jouw profiel de juiste keuze op het juiste moment te maken. Gaele heeft het beste met jou voor en kiest daarom vandaag nog steeds voor een variabel tarief.

Vele factoren kunnen van invloed  zijn op het dalen of stijgen van de marktprijzen: vraag en aanbod (continuïteit nucleaire productie, veel wind, periodes van lage afname (corona!)), geopolitieke beslissingen en ook de prijs van de fossiele brandstoffen. Al deze factoren  dienen nauwgezet opgevolgd te worden. Welke gebeurtenissen kunnen de korte en lange termijn evolutie  beïnvloeden? De ervaring en expertise van het Gaele-team is hierin cruciaal.

Gaele heeft door haar jarenlange ervaring in de energiesector kennis en inzicht in de markt verworven. We geven jou dan ook graag een woordje uitleg. Je zal snel merken dat externe, onafhankelijke begeleiding door Gaele geen overbodige luxe is.

Als je kiest voor een vast tarief, weet je voor de duur van jouw contract wat je zult moeten betalen, maar kan je niet genieten van een lagere prijs indien de marktprijs daalt.

Bij een variabel tarief kan je wel genieten van een lagere prijs indien de marktprijs daalt. Maar je betaalt dus ook meer wanneer die marktprijs stijgt. De laatste 7 jaar was de variabele prijs al gemiddeld een stuk goedkoper dan de vaste.

Vandaag staan de toekomstige vaste tarieven op een gemiddeld niveau. De variabele tarieven noteren een stuk lager. Niets wijst erop dat deze evolutie in de nabije toekomst zal wijzigen. De kans dat de variabele tarieven in de nabije toekomst lager zullen zijn dan de vaste is zeer hoog. De kans op het tegendeel is echter gering. Bovendien blijft de kans bij een wijziging van die evolutie om variabele tarieven in vaste om te zetten. Ook dat houdt Gaele voor jou in de gaten!!

Gaele zal je verder op de hoogte houden. Vandaag hoef je je zeker geen zorgen te maken. Je zit nog steeds zeer goed met je lopende Gaele-contract!