Isoleren in 5 vragen

Wat is het beste isolatiemateriaal?

Er bestaat niet zoiets als het beste isolatiemateriaal. Elk isolatiemateriaal heeft zijn kwaliteiten en heeft als hoofdbedoeling om de warmteverliezen via het dak, de muren en de vloer tegen te gaan.

Toch laat zelfs een geïsoleerd vlak laat nog warmte ontsnappen. Elk isolatiemateriaal is op zich immers nog licht warmtegeleidend. Dat verschijnsel wordt uitgedrukt via de lambdawaarde. Hoe minder warmte het materiaal geleidt, hoe kleiner die lambdawaarde en hoe beter het materiaal isoleert (bij eenzelfde dikte). De courante isolatiematerialen hebben een waarde tussen 0,020 en 0,050 W/mK.

Een isolatiemateriaal met een hogere lambdawaarde is daarom geen verkeerde keuze. Het volstaat in principe om een grotere dikte van dat materiaal te nemen om eenzelfde effect te verkrijgen (voor zover daartoe voldoende ruimte is).

Hoe dik moet u isoleren?

Eigenlijk moet er niet worden gerekend in centimeters, maar in termen van warmteweerstand van het isolatiemateriaal. Dan hebben we het concreet over de R-waarde, die doorgaans dient als basis voor de toekenning van premies door de overheid. Die R-waarde is omgekeerd evenredig met de lambdawaarde: hoe hoger de R-waarde, hoe beter.

Voor eenzelfde type van isolatiemateriaal zijn er echter vaak tal van varianten. Dat speelt een rol bij de dikte die is vereist om een bepaalde R-waarde te verkrijgen. Voor de isolatie van een dak is doorgaans een R-waarde van 4,5 m²K/W vereist. Wij zetten er hier het vereiste aantal cm tegenover.

Cras vel sagittis nisl. Aliquam erat volutpat.

In de praktijk kunt u niet altijd even fors isoleren. Zo vormt de dikte van de spouw een beperking bij spouwmuurisolatie. Als u aan de buitenkant van de gevel isoleert, kunt u op andermans terrein komen (bv. op het trottoir) of kunt u te ver naar voren komen om nog een vlotte aansluiting met het dak te kunnen maken. En bij renovatie van een vloer hebt u vaak een beperkte hoogte beschikbaar.

Hoeveel kost isolatie?

De prijs van isolatie kan van veel factoren afhangen: het materiaal zelf, de dichtheid ervan, de brandweerstand, de vorm (bv. met tand en groef), het merk en de plaats van aankoop enz. Vandaar dat de prijzen per m2 voor enkel en alleen het isolatiemateriaal, dus zonder het werk of andere kosten, kunnen uiteenlopen van minder dan € 10 tot meer dan € 40 per m2 bij een R-waarde van 4,5.

Cras vel sagittis nisl. Aliquam erat volutpat.

Een goede raad: vergelijk de prijzen in verschillende winkels en beperk u niet tot de doe-het-zelfzaken. Vaak zijn vakhandels goedkoper. Of vraag bestekken bij verschillende aannemers op.

Doorgaans zult u een investering in isolatie in een redelijke termijn terugverdienen, vooral wanneer u een schuin dak isoleert of u een spouwmuur na-isoleert. Maar ook in andere situaties zult u uw investering uiteindelijk terugverdienen, ook al kan dat 10 tot 20 jaar duren. Weet dat isolatie in principe een leven lang meegaat en nooit enig onderhoud behoeft.

Hoe vochtproblemen te vermijden?

Wanneer u uw woning isoleert, kan het risico op condensvorming soms groter worden. Een goede ventilatie in de woning en de plaatsing van een dampscherm helpen dat risico inperken of uitsluiten.

Ventilatie

Ventileren kan bijvoorbeeld door roosters aan te brengen in het schrijnwerk of met behulp van mechanische ventilatiesystemen. Het is inderdaad cruciaal dat er nergens nog ongecontroleerde luchtstromen zijn en tocht wordt vermeden. Hoe dan ook moeten de naden tussen de stukken isolatie worden afgedicht (met tape) of moet er een folie over de isolatie komen (die tegelijk als zgn. dampscherm kan dienen). Ook binnenbepleistering kan een wand luchtdicht maken. Verder moeten de aansluitingen met muren of plafonds goed worden verzorgd (onder meer afgewerkt met silicone).

Plaatsing van een dampscherm

In de winter is het binnen uiteraard warmer dan buiten en warme lucht kan meer waterdamp bevatten door het ademen of transpireren van de bewoners, door te koken of door de badkamer te gebruiken. Welnu, die waterdamp heeft de neiging om van binnen naar buiten doorheen de wanden te gaan en op de koude delen van die wanden neer te slaan. Dat kan worden belet door de plaatsing van een dampscherm aan, wat men noemt, de “warme” kant van de isolatie.

Concreet wordt vaak een folie (polyethyleenfolie of aluminiumfolie) gebruikt als dampscherm. Veelal gaat het om dezelfde folie als degene die werd vermeld om de ruimte luchtdicht te maken, maar bepaalde isolatiematerialen kunnen ook zelf die functie opnemen. Zo laat cellenglas helemaal geen damp door. Ook geëxtrudeerd polystyreen presteert goed op dit vlak. Omgekeerd houden materialen als fenolschuim, minerale wol of isolatiemateriaal op plantaardige basis het vocht helemaal niet tegen.

In plaats van een scherm op te trekken kan het vocht ook tijdelijk worden opgeslagen in capillair actieve materialen die het vocht opnieuw naar binnen of buiten afgeven als de binnenhuishouding verandert. Er kan ook worden gewerkt met een dampscherm met een zgn. variabele μ. Die houdt de damp tegen wanneer dat nodig is, maar laat die dan weer door op andere momenten dat de muur kan uitdrogen.

Zo gaat u te werk

Zet eerst alles op een rijtje alvorens te beginnen met isoleren.

  • Ga eerst na welk isolatiemateriaal het meest geschikt is volgens de behoeften en de specifieke eigenschappen van de woning. Ga bv. na hoeveel ruimte beschikbaar is om de isolatie aan te brengen en of u bv. over het materiaal moet kunnen lopen. Zo moet bij vloerisolatie de drukvastheid van het materiaal voldoende zijn. En misschien vindt u criteria als de brandweerstand of het ecologische aspect essentieel.
  • Maak daarna uw keuze op basis van een vergelijking van de prijs.
  • Controleer of u met de dikte van dit materiaal voldoet aan de voorwaarden die recht geven op een premie.
  • Streef altijd naar een doorlopende isolatiemantel rond de bouwschil van de woning. Besteed daarbij extra aandacht aan de aansluitingen tussen muren en dak of tussen muren en ramen om geen koudebruggen en dus geen warmteverliezen te veroorzaken. Daarom is het cruciaal om goed op voorhand te bepalen welke isolatiewerkzaamheden en andere energiebesparende ingrepen u zult uitvoeren en die werken op elkaar af te stemmen, ook al zult u ze in de tijd spreiden.

2017-06-30

Waarom registreren bij Gaele?

Zorgeloze leverancierswissel

Milieubewuste keuzes

Nooit meer stilzwijgend verlengd

Wist je dat …

Betaal niet teveel omdat het “makkelijker” is en laat het beheren aan ons over, zonder enige kosten! Schrijf je snel in:

Aanhef *