Wie zijn energieverbruik spreidt, betaalt vanaf 2022 minder

De VREG bracht een voorstel uit om de nettarieven voor energie in grote mate af te stemmen op het piekvermogen. Wie zijn verbruik spreidt, betaalt van 2020 dus minder dan wie alle toestellen tegelijk gebruikt.

Wat zijn nettarieven?

De nettarieven zijn de tarieven die u betaalt om energie tot bij u thuis te krijgen. Ze bestaan onder andere uit vergoedingen voor de aanleg van kabels en leidingen en het vervoer van elektriciteit en aardgas via het distributienet. Daarnaast omvatten de nettarieven ook transmissiekosten en nettarieven voor transport. Transmissiekosten zijn vergoedingen die iedereen met een aansluiting op het net betaalt voor het vervoer van elektriciteit van Elia. Het transportnettarief dekt het vervoer van aardgas over het transportnet dat Fluxys beheert.

De totale distributienettarieven maken voor een gemiddeld gezin ongeveer 43% uit van de totale elektriciteitsfactuur. De netkosten en transmissiekosten die de VREG vanaf 2022 wil aanpassen, bedragen voor een gemiddeld gezin ongeveer 21% van de huidige elektriciteitsfactuur.

Piekbelasting

Op vandaag gebeurt de tarifering van de nettarieven op basis van de hoeveelheid elektriciteit (kWh) die u van het net afneemt. Hoe meer elektriciteit u verbruikt, hoe hoger het deel distributienettarieven op uw elektriciteitsfactuur.

Gezien we evolueren naar meer lokale hernieuwbare energie, elektrische voertuigen en warmtepompen, zullen de distributienetten in de toekomst meer blootgesteld worden aan hogere piekbelastingen. Zo’n pieken wegen door op het energienet en dwingen distributienetbeheerders tot zware investeringen.

De VREG wil daarom een groter deel van de nettarieven aanrekenen op basis van van de capaciteit (kW), in plaats van op basis van afname (kWh).

Spreiden is de boodschap

Concreet gezien wil de VREG een berekening op basis van de gemiddelde maandpiek. Het hoogste geregistreerde piekvermogen dat u in een maand hebt gebruikt die wordt geregistreerd door de digitale meter is de maandpiek. Het gemiddelde van uw twaalf laatste maandpieken is doorslaggevend. Het maakt daarbij niet uit hoe vaak u dat piekvermogen per maand bereikt. Wie dus de wasmachine laat draaien, tegelijk zijn elektrische wagen oplaadt én de warmtepomp laat draaien, zal dus waarschijnlijk meer betalen. Uw energieverbruik spreiden is dus de boodschap.

Laat Gaele u helpen nu al te besparen

Het voorstel voor de aangepaste nettarieven is nog niet gefinaliseerd en treedt pas op 1 januari 2022 in werking.

Ondertussen kan u als consument genieten van de huidige late energieprijzen. Ook al bedraagt de energiecomponent of de werkelijke kost van uw energie en de winstmarge voor de leverancier slechts een derde van de energiefactuur, ze bieden een groot besparingspotentieel.

Laat Gaele uw energiedossier beheren en bespaar door van energieleverancier te veranderen. Volgens de CREG kan drie kwart van de gezinnen meer dan 360 euro besparen.

2020-06-19

Waarom registreren bij Gaele?

Zorgeloze leverancierswissel

Milieubewuste keuzes

Nooit meer stilzwijgend verlengd

Wist je dat …

Betaal niet teveel omdat het “makkelijker” is en laat het beheren aan ons over, zonder enige kosten! Schrijf je snel in:

Aanhef *