Hogere energiefactuur gevolg van uitrol digitale meters op kortere termijn.

Uw elektriciteitsverbruik wordt online meegedeeld aan uw netbeheerder door middel van de digitale meter. Op deze manier wordt uw verbruik correcter gemeten en krijgt u ook een beter overzicht over uw verbruik. Meteropnames zijn daarbij verleden tijd.

De uitrol van de digitale meter startte in juli 2019 met de bedoeling bij elk gezin tegen 2034 een nieuwe meter geplaatst te hebben. Op vraag van minister Zuhal Demir (N-VA - Vlaams minister van Justitie en Handhaving, Omgeving, Energie en Toerisme) heeft de VREG een nieuwe kosten-batenanalyse gemaakt over een uitrol op kortere termijn. Hierbij zou 80% geïnstalleerd zijn tegen 2024 en 100% tegen juli 2029. Hetgeen ook door een Europese richtlijn wordt gevraagd.

De VREG stelt dat de baten voor de maatschappij bij een uitrol op kortere termijn hoger zijn dan de kosten. “Bij een gemiddelde waarde van de installatiekost is de globale baat + 888 miljoen euro. Dit is een stuk positiever dan een uitrol over 15 jaar, waarvoor we een baat van +768 miljoen euro berekenen”, zegt de VREG.

De uitrol op kortere termijn brengt niet alleen de algemene baten voor de maatschappij, maar ook een hogere kost voor de distributienetbeheerders. Deze kost kunnen ze natuurlijk doorrekenen aan de klant.

Voor een gemiddeld gezin komt dit neer op ongeveer 3,6 euro per jaar meer voor elektriciteit en 2,8 euro per jaar meer voor aardgas bij een uitrol van 80% in 2024 in vergelijking met de uitrol op 15 jaar die momenteel lopende is.

Wel geeft de VREG aan dat de digitale meter de afnemers ook middelen geeft om op termijn te besparen op de energiefactuur.

2020-04-27

Waarom registreren bij Gaele?

Zorgeloze leverancierswissel

Milieubewuste keuzes

Nooit meer stilzwijgend verlengd

Wist je dat …

Betaal niet teveel omdat het “makkelijker” is en laat het beheren aan ons over, zonder enige kosten! Schrijf je snel in:

Aanhef *